Josef Dobeš

Získá starosta "právo první noci"?

10. 12. 2009 14:14:26
Už jste někdy byli svědkem toho, že by se starosta sebemenší vesničky choval jako svrchovaný feudál vrcholného středověku? Proti jejich vůli nebylo dovolání a často si tito pánové osvojovali i tzv. právo první noci. Pevně věřím, že tam dnes už nedospějeme, i když přiznávám, má nejpesimističtější očekávání už byla mnohokrát překonána...
Podríznuté stromky a stožár bez vlajky na zahrade manželu Ríhových, v pozadí rozestavený dum príbuzných pana starosty
Podríznuté stromky a stožár bez vlajky na zahrade manželu Ríhových, v pozadí rozestavený dum príbuzných pana starosty

Když se takovému feudálovi postavil nějaký jedinec, hrdina, byl zpravidla ještě perzekuován. Možná odsud tedy pramení chování, které bylo zakódováno i v přístupu minulého režimu.Asi většina z nás se ve škole učila o období 50. let, období kolektivizace a znárodňování, které asi nejsilněji probíhali právě na vesnicích. Mnozí byli možná i přímými svědky dramatických scén, kdy místní národní výbor násilně odnímal nezanedbatelné soukromé majetky. Já bych vám ale chtěl jen stručně vyprávět o něčem, co mi tyto scény připomíná, s tím rozdílem, že se jedná o události posledních pár let:

Je rok 2009, 20 let po revoluci, a v malebné vesničce na Moravě se dějí věci, které se mne dotýkají nejen proto, že se dějí v mém rodném kraji, ale ještě více proto, že hrdiny tohoto příběhu jsou manželé, které řadím do nepočetné skupiny čestných lidí v mém okolí. Jmenují se Jaroslav a Dana Říhovi a se svými dětmi žijí v Újezdu u Černé Hory (Jihomoravský kraj, Blanensko). Za svým domem mají zahradu a za ní, v těsné blízkosti, další pozemek, který býval z této zahrady přímo zpřístupněn jejich vlastním mostkem přes místní potůček. Býval, protože tento mostek jednoho krásného dne zkrátka zmizel. Ukázalo se však, že nešlo o únos mimozemšťany, jelikož se najednou tento mostek objevil na dvoře pana starosty Újezdu u Černé Hory. Více o všech podivných praktikách tohoto starosty se dočtete na http://jihomoravsky.veciverejne.cz/domaci-politika/clanky/podivne-starostovani-aneb-jak-nedodrzovat-zakony-a-okradat-obcany-o.html . Možná že právě tento článek byl toho příčinou.

Pan Říha podal trestní oznámení, kauza se rovněž medializovala, ale mostek kupodivu stále není na svém místě. Dnes je tento přestupek promlčen. Proto se pan Říha rozhodl vzít to z jiného konce, aby se něco takového už nemohlo opakovat. Zprvu chtěl ve své obci postavit nezávislou kandidátku proti starostovi. Když se ale dozvěděl o programu politické strany Věci Veřejné, společně se svou manželkou a přáteli vstoupil do strany VV a založil místní organizaci VV. V programu přímé demokracie a dlouholetých zkušenostech z komunální politiky Věcí Veřejných viděl možnost, jak naplnit své představy o poklidném životě v Újezdu.

Aby manželé Říhovi dali i ostatním obyvatelům obce svůj boj najevo a nebáli se ho následovat, vyvěsili v září tohoto roku na své zahradě vlajku Věcí Veřejných, jako symbol ostrůvku naděje v této vesnici. Byla to vůbec první vyvěšená vlajka VV a této milé události jsem se společně s mou manželkou a ročním synem zúčastnil. Uplynulo však pouze pár měsíců a přišlo ráno, kdy se pan Říha podíval na svou zahradu – 13 ovocných stromů na jejich pozemku bylo podříznuto, plot na konci zahrady rozstříhán, stožár poškozen a vlajka VV nenávratně pryč, tak jako před časem mostek... Paní Říhové opět nezbylo, než podat trestní oznámení. A já se ptám, co bude dál? ... Co k tomu dodat?

Snad jen, že se jménem svým i politické strany Věci Veřejné připojuji k trestnímu oznámení na neznámého pachatele (najdete na mém Facebooku stejně jako fotografie z vyvěšování vlajky VV) a vyzývám vás, abyste se k tomuto oznámení také přidali, neboť samotný hrdina se dnes ani svých práv nedovolá.

Autor: Josef Dobeš | karma: 25.38 | přečteno: 3012 ×
Poslední články autora